Românii sunt mari fani ai mașinilor pe GPL, datorită costurilor reduse de exploatare. Totuși, puțini știu că rezervorul de GPL este practic o consumabilă, și încă una scumpă. Iată ce se întâmplă când expiră valabilitatea rezervorului GPL.
Educația financiară lipsește în România, iar oamenii se uită doar la avantajele imediate, fără să ia în calcul și implicațiile pe termen lung. De aceea, mulți cumpără mașini diesel pentru că au un consum mic, cu toate că au un preț de achiziție și costuri de exploatare mai mari. La fel, foarte mulți români montează instalații de alimentare pe GPL, cu gândul la economiile pe care le vor face la pompă, fără a lua în calcul și dezavantajele.
În cazul instalațiilor GPL pentru autoturisme, cheltuielile sunt mai multe, o parte dintre acestea nefiind corect anticipate. De aceea, ca și dieselul, o instalație pe GPL își va amortiza costurile la un rulaj mai mare, de cel puțin 15.000 – 20.000 de kilometri pe an. Asta pentru că, în afara costurile de instalare și omologare, instalația va avea costuri anuale pentru revizii. În plus, unele componente vor trebui schimbate la anumite intervale.
Conform reglementărilor naționale, un rezervor de GPL poate fi utilizat pentru o perioadă de 10 ani, începând de la data fabricației acestuia, care este inscripționată (poansonată) pe eticheta acestuia sau chiar pe rezervorul propriu-zis.
După această perioadă, rezervorul trebuie să fie înlocuit cu un altul, identic cu cel inițial sau compatibil cu restul instalației montate pe autovehicul. Înlocuirea se va face obligatoriu în unități autorizate de RAR pentru montajul, revizia sau repararea instalațiilor GPL.
După înlocuirea rezervorului, mașina trebuie dusă la una dintre reprezentanțele RAR, cu programare prealabilă, pentru înscrierea în cartea de identitate a vehiculului (CIV) a datelor de identificare ale noului rezervor, în baza certificatului de calitate și garanție a lucrării, eliberat de unitatea care a efectuat lucrarea. La prezentarea la RAR se verifică și corectitudinea montajului și se face o verificare a emisiilor poluante la funcționarea cu benzină și la funcționarea pe GPL.